Stora motorsporttävlingar

De stora tävlingarna i motorsport runt om i Sverige och världen är mycket populära och lockar ofta mycket publik. De allra största i världen lockar bokstavligen hundratusentals besökare, exempelvis så finns det Nascarareonor i USA där uppemot 400 000 personer kan ta plats!

Nascarpublik

Den största enskilda motorsporttävlingen i Sverige torde ändå vara Svenska rallyt som sedan 2010 kallas Rally Sweden. Loppet körs i mitten av februari varje år runt om i de värmländska skogarna och tillhör ett av de tuffare i VM-serien då det går på smala, krokiga och på grund av årstiden hala vägar. Loppet består av över 20 olika specialsträckor som körs under fyra dagar, där varje specialsträcka är mellan två och 25 km lång. Årets rally vanns av fransmannen Sebastien Ogier.

Formel 1 har vi ju redan nämnt några gånger här på sidan, och popularitetsmässigt så är det väl kanske det största mästerskapet om vi ser world wide, så att säga. En del tävlingar i USA är som bekant enorma, men de finns också just bara i USA. I formel 1-cirkusen ser det ut som att även denna säsong så kommer den fenomenale tysken Sebastian Vettel kommer att ta hem förstaplatsen. Ska man tro spelsajten Betsson så är det i princip avgjort redan eftersom de erbjuder spelarna 1,03 gånger pengarna på att han ska vinna. Det innebär att du kan vinna blott 3000 kronor om du satsar en miljon… Vågar du sätta emot detta.

En stor motorsporttävling ute i världen och som både kanske är världens mest kända och världens tuffaste är det så kallade Dakarrallyt som körs varje år i otillgänglig och riktigt tuff terräng, ofta genom öken. Trots namnet så har rallyt de senaste åren körts i Sydamerika, dock kördes det från början mellan Paris i Frankrike och Dakar i Senegal.

Tävlingen körs i tre olika klasser, motorcyklar, bilar och lastbilar. Sträckan som de tävlande kör är mycket lång. Årets Dakarrally kördes mellan Lima i Peru och Santiago i Chile och mätte sammanlagt 8 500 km fördelat över 14 etapper.

Publicerat i Motorsport. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.