Rally

Rally är en härlig motorsport. Här kör man mycket långa distanser i en ”vanlig bil”. Heaten varvas med transportsträckor och kan pågå lång tid. 

bil1

När vi i Sverige tänker på Rally tänker vi ofta på de Värmländska skogarna. Det Värmländska rallyt är en stor tävling i hela Norden. Det finns dock stora tävlingar också i Europa och även i andra världsdelar. På den stora officiella hemsidan för Rally-tävlingar ute i världen kan man hitta mycket information om rallyn i andra länder. Klicka här för att komma till WRC (World Rally Championship). Det är WRC som arrangerar de stora tävlingarna i Rally-VM.

Blue PathEtt Rally framförs på vanliga vägar och ofta går de på vägar som kräver mycket av sin förare. Det gäller att köra så fort som möjligt på vägar som slingrar sig fram mellan träd och buskar. Under en Rally-tävling har föraren av bilen en kartläsare vid sin sida. Det är idag möjligt att i förväg få testa sträckan som skall köras och kartläsaren gör noggranna noteringar om kurvor, lutningar, raksträckor och mycket mer. Under tävlingens gång får föraren sedan hela tiden information om vad man har att vänta av vägens sträckning.

Det finns idag flera olika klasser inom Rally och en form kallad Rallysprint har blivit mycket populär. Dessa tävlingar är mycket enklare att arrangera och innebär i stort sett att man kör flera gånger på samma bana. Det är enklare för arrangören och det är också enklare att få publik till tävlingen. Man behöver inte röra sig över så stor yta vilket gör att det inte är lika besvärligt för publiken att se bilar och hur tävlingen går.

Rallytävlingar i Sverige

Under året har redan några tävlingar gått av stapeln:

I Februari gick Vinterpokalen i Sandviken och  Östersund Winter Rally. Under maj månad tävlades det i Tingsryd i en rallytävling som kallas South Swedish Rally.

Rallyt i Värmland är en stor begivenhet och den har hela 22 delsträckor. I år (2013) lyckades en fransman vinna hela tävlingen. Hans namn är Sebastien Ogier och han lyckades komma in som etta i hela tio delsträckor.

Nu ser vi fram emot tävlingar i Hässleholm i augusti kallade AM-Snapphanerallyt och East Sweden Rally i Linköping i september. Uppsala har också sitt eget rally och det kallas Rally Uppsala. Det kommer i år att gå av stapeln i oktober.

 

 

 

 

Publicerat i Motorsport. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.