Meka

Är du intresserad av att meka med din bil? Är man bilintresserad är man ofta också intresserad av att reparera sin bil själv. Det är ju egentligen inte så svårt om det gäller de mekaniska delarna på bilen.

bil

Det gäller bara att försöka lista ut vilka skruvar som skall lossas och vilka sprintar som skall bort. Det är mycket värre om felen beror på de delar av bilen som är datorstyrda – och det brukar vara många sådana nuförtiden.

Vi ger idag tips om hur du bär dig åt för att på smidigaste sätt byta avgasröret på din bil. Det här är ett återkommande jobb och ibland måste man byta hela röret medan det ibland är möjligt att byta bara en del. Avgasröret är en del på bilen som är mycket utsatt och lätt rostar. Detta gör att bytena är återkommande jobb.

Tips när du byter avgasrör

Ofta hör man tydligt när det går hål i  ljuddämparen. Det kan vara svårare att veta om det är hål på avgasröret i övrigt. Om man har fått ett hål man inte vet om kan det faktiskt komma in avgaser i kupén om bilen står still på tomgång. Det är naturligtvis farligt och det är viktigt att byta det trasiga röret omedelbart.

Det första man skall göra är att köpa hem det avgasrör eller den del som man behöver för att laga bilen. När du fått hem rätt reservdel är det dags att börja jobba:

Hissa upp bilen ordentligt så du har gott om plats under bilen. Men, se till att inte bilen enbart är upphissad med domkraften när du skall krypa under. Lägg gärna några träklubbar eller kanske några däck under bilen. Om olyckan skulle vara framme och domkraften viker sig förhindrar man då att man kläms under bilen.

Det enklaste är om man byter hela röret, men det kostar också en del. Om hela röret skall bytas kan man såga sönder det i delar för att lättare ta loss det. Om man skall byta bara en del gäller det att få upp skruvar och flänsar. Ibland får man ta i rejält för dessa brukar ha rosta fast. Om skruven går sönder gör det inte lika mycket – de skall ändå bytas. Det är värre om den del som skall vara kvar går sönder. När det gamla, trasiga röret är borta återstår det att sätta dit det nya röret. Det bästa sättet brukar vara att först sätta dit de delar som är längst bak på bilen.

bil1När man har som föresats att laga sin bil själv måste man fundera över vilka jobb man skall ta själv och vilka man skall leja till. Det finns bra webbshoppar på nätet som säljer bildelar till bra priser. Kika in på http://www.mekanika.se till exempel. Mekanika har bra priser på sina reservdelar och det är enkelt att hitta rätt del till sin bil genom att man kan söka med hjälp av registreringsnumret på bilen. Här finns allt från kamremar till glödlampor. Men, innan man ger sig på att byta en kamrem måste man vara säker på hur det skall gå till. Det är en förhållandevis komplicerad reparation.

 

 

 

Publicerat i Tips. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.