Formel 1

Den största motortävlingen av dem alla är väl i alla fall Formel 1! Det är här de stora proffsen gör upp med sina otroligt snabba bilar. 

fart

Till skillnad från Rally så handlar det här om ensitsiga bilar. Det finns ingen kartläsare och det behövs inte heller. En formel 1-tävling går på en asfalterad bana och fordonen kommer upp i enorma hastigheter.

Formel 1 är en motorsport där tävlingar körts i Europa redan så långt tillbaka som i början av 1900-talet. Naturligtvis framfördes fordonen inte i så hög fart på den tiden och sporten var heller inte så dyr som den är nu. Formel 1 är en mycket glamourös tävling och den som vinner ett stort Grand Prix får en mycket hög status. Det gäller såväl förare som bilmärke. Förare tillhör olika ”Stall” där en biltillverkare har ett antal förare.

Stora Formel 1 tävlingar

Idag går Formel 1 tävlingar i hela världen. Vi svenskar som vill se spännande Formel 1-tävlingar reser ofta till Monaco, Luxemburg eller San Marino. Men, det finns stora tävlingar också i andra världsdelar som Asien, Nord- och Sydamerika och nu även i Australien och Afrika. Om du är sugen på att se en stor tävling i Formel 1 kan du boka bra paketresor på GOSportTravel. Här följer några datum under 2015, där du har chansen att se förarna och stallen göra upp på plats.

  • Den 15:e Mars går Australian GP av stapeln i Melbourne och redan senare samma månad nämligen den 29:e kan du besöka Malaysias GP i Kuala Lumpur.
  • 5:e Mars får du åter igen göra dig redo då Manama, huvudstad i Bahrain bjuder på Bahrain GP, och även denna månad finns möjligheten att uppleva ännu ett lopp då Chinese GP infinner sig i Shanghai den 19:e.
  • Under Maj månad går även denna gång dubbla lopp, 10:e Spanish GP i Barcelona och senare den 24:e Monaco GP i Monte Carlo.
  • Vi fortsätter på inslaget mönster och bjuder även under Juni upp till dans vid två olika tillfällen. Den 7:e styr serien skutan vidare mot Kanada och Canadian GP i Montreal, för att sedan avsluta månaden under Austrian GP i Spielberg, Österrike.
  • Juli månad bryter trenden med sitt enda lopp i Budapest, Ungern, nämligen Hungarian GP.
  • I Augusti efter nästan en månads uppehåll tampas förarna återigen under Belgium GP i Spa, Belgien.
  • September bjuder på klassisk racingmark, där vi då befinner oss i Italien för anrika Italy GP i Monza.

Vad utmärker en Formel 1 bil?

Varje Stall bygger sin egen bil efter vissa regler. Motorn skall vara en V8-motor och den sitter baktill i fordonet. Bilen har 7 växlar och det finns också bestämmelser om hur mycket fordonet skall väga. Man får inte göra en för lätt bil. Den minsta vikten är 640 kg men då räknas även förare med mera in i vikten. Fordonen är mycket låga och ofta försedda med vingar för att klara av luftens motstånd på bästa sätt och hålla bilen mot underlaget. Däcken är enorma och slits hårt under loppen.

Därför, men inte enbart, är det vanligt med minst 1 depåstopp, från engelskan kallat ”pit stop”, under en tävling. Ofta förekommer depåstoppen två eller tre gånger per lopp, beroende på hur hårt bilen gått åt under racet, men också beroende på taktik. Ibland kan ett stall välja att chansa och bortse från ett annars givet stopp. På så vis kan man tjäna viktiga placeringar. Som alltid vid risktagningar går sådana påfund inte alltid vägen, men stallen är väl medvetna och har i minsta detalj gått igenom händelseförloppen i förväg, för att på så vis sedan kunna handla utefter detta för bästa gynnsamhet i resultattabellen.

 

 

 

 

Publicerat i Motorsport. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.